Radio 538 = radio

De geschiedenis van Radio 538
Radio = 538. Daar is geen twijfel meer over mogelijk, maar deze status is natuurlijk niet zonder slag of stoot bereikt. In 1992 werd op een zonnig terras aan de Spaanse kust door een aantal ex-medewerkers van Veronica de basis gelegd voor een nieuw radiostation. Een station voor iedereen die met 'je' aangesproken wilde worden. Jong van geest, rebellerend en midden in het leven. Een echt radiostation, geprogrammeerd zonder comités, zonder overlegstructuren, zonder compromissen. Een radiozender zoals wij die kennen uit de tijd dat het schip met de naam 'Veronica' op de 538 meter middengolf uitzond. Zo'n station kwam er nog datzelfde jaar en kreeg de naam 'Radio 538' - spreek uit vijf-drie-acht en niet vijfhonderdachtendertig - mee. Ruim tien jaar later is Radio 538 dé nummer 1 van jong Nederland. Met een populaire format, geliefde en brutale diskjockeys, eigen evenementen, een goede service, innovatieve toepassingen, informatie op maat en een marktaandeel in de dubbele cijfers onderscheidt de zender zich duidelijk van de rest in radioland. Ruim honderd medewerkers werken keihard om ervoor te zorgen dat 538 is en blijft wat jij wilt! Ruim twaalf jaar 538 kent een heleboel ups, maar zeker ook de nodige downs. Het gevecht om een vaste etherfrequentie staat centraal in de geschiedenis van de hitzender. Een zwaar en frustrerend gevecht dat gelukkig een goed einde kent, want Radio = 538 = 102 FM.

Wat vooraf ging
31 augustus 1974 is voor veel muziekliefhebbers 'the day the music died'. Het oude en toonaangevende Radio Veronica 538 dat vanaf zee uitzendt, moet voorgoed het ruime sop kiezen. De radiozender, te beluisteren op AM 538, wordt het slachtoffer van het besluit van de Nederlandse overheid om alle zeezenders op de Noordzee te verbieden. Nederland raakte daarmee haar pionierspositie in de Europese radiowereld kwijt. Veel deejays beginnen als reactie op dit besluit hun eigen illegale piratenzendertjes, maar Radio Veronica besluit het op het vaste land te proberen. Veronica krijgt af en toe wat zendtijd toegewezen binnen het publieke bestel, maar dat doet heel veel pijn bij de echte radioliefhebbers. De droom om weer over een eigen zender te kunnen beschikken, blijft leven. Er wordt hier en daar ook wat geëxperimenteerd, maar Radio Veronica heeft zich voorlopig neer te leggen bij die paar uurtjes uitzending in het publieke bestel.

De illegale piratenzenders proberen ondertussen te overleven door tussen de nummers door reclame uit te zenden. Dit was niet helemaal nieuw in Nederland want zenders als Sky Radio en Radio 10 FM deden dit al. Omdat het in Nederland verboden was, hadden ze een manier gevonden om via het buitenland uit te zenden, de zogeheten U-bocht-constructie. De piratenzenders verhevigen zo wel de discussie omtrent de commerciële radio in Nederland. De vraag is wanneer politiek Nederland ook eens overstag gaat en commerciële inkomsten legaal worden geaccepteerd.