Sky Radio Music that makes you feel good

Sky Radio 101 FM is al jaren het toonaangevende radiostation van Nederland. De kenmerkende gevarieerde relaxte muziekmix klinkt al ruim 17 jaar uit miljoenen radio's en is niet meer weg te denken uit radioland!

Sky Radio was voor het eerst te beluisteren op 30 september 1988 en startte als zogeheten 'spin-off' van het toenmalige Europese tv-station Sky Channel.

Het radiostation was eigendom van Rupert Murdochs mediaconcern News International (bekend van onder andere de filmmaatschappij 20th Century Fox, de uitgeverij en het krantenconcern achter onder meer The Times en The Sun, de abonnee-tv-stations van BSkyB).

Direct na de start van Sky Radio overtrof het succes alle verwachtingen. Miljoenen luisteraars schakelden over van de breed geprogrammeerde publieke radiozenders naar de herkenbare non stop-muziek van 'die nieuwe zender op de kabel': Sky Radio. Zowel publieke als commerciële concurrenten zagen zich genoodzaakt hun programmering aan te passen door het succes van Sky Radio.

Behalve de luisteraars ontdekten ook adverteerders al snel de mogelijkheden en de kracht van het eerste en enige volwaardige commerciële alternatief voor de publieke radiozenders. Sky Radio heeft dan ook vanaf 1988 een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de commerciële omroep en radiomarkt in Nederland.

Maar niet alles zat mee...

Ondanks dit succes, of misschien wel dankzij dit succes, kreeg Sky Radio van de overheid geen toestemming om met etheruitzendingen te starten. Als populairste commerciële radiozender werd Sky Radio verbannen tot de kabel, terwijl slecht beluisterde radiostations wel etherfrequenties kregen toegewezen. De politiek koos duidelijk voor bescherming van het publieke omroepbestel met voor Sky Radio desastreuze gevolgen.

Na een lange juridische strijd kreeg Sky Radio eindelijk haar gelijk en startte op 15 september 1995 met etheruitzendingen via de 100.7 FM. Sky Radio was eindelijk overal 'portable' te ontvangen! Met de bekende non stop-muziekformule, elk uur het ANP-nieuws, actuele verkeers- en weersinformatie, groeide de populariteit van Sky Radio aanzienlijk...

Wat niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde in het najaar van 1996: Sky Radio schreef radiogeschiedenis door voor het eerst meer luisteraars te trekken dan Radio 3.

Ondanks de beperkte etherdistributie was de kleine kabelradio-pioneer ineens het best beluisterde radiostation in Nederland.